Kan en katt være allergivennlig?

Sibirkattene kan være allergivennlige katter. Det betyr at folk som er allergiske mot katter kan tåle sibirkattene. Ikke alle allergikere tåler den, så hver enkelt som ønsker å skaffe seg en allergivennlig katt må få testet dette.

Ulike komponenter hos dyr kan gi allergi hos mennesker, f.eks. flass og spytt. Hos katten er det påvist mest allergener i spyttet, slik at når katten slikker pelsen, så vil spyttet som etterhvert tørkes i pelsen, virvles opp i luften og bli pustet inn av mennesket.

I kattespyttet finnes et protein som heter FEL D-1, og mange reagerer på dette stoffet. Det man tror er at sibirkatten har mindre av dette proteinet. Dette kan bety at du kan tåle sibirkatten selv om du ikke tåler andre katter. Men som nevnt tidligere så er det flere ting man kan reagere på, så hver enkelt må testes individuelt om de tåler sibirkatten.

Noen kan reagere mer på kattunger enn på voksne katter. Derfor anbefaler vi at de som reagerer på en kattunge bør teste allergien på en voksen katt i tillegg for å være helt sikker. Det er heller ingen garanti at man vil tåle alle sibirkatter, selv om man tåler en.